Το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος θα χορηγηθεί σε Bρετανούς ασθενείς

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΕΑΣ • Απρ 26, 2024

Δοκιμή στο δεύτερο στάδιο διαπίστωσε ότι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα.

Το πρώτο στον κόσμο εξατομικευμένο εμβόλιο καρκίνου mRNA για το μελάνωμα, το οποίο αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ώστε να εμποδίζει την επανεμφάνιση της νόσου, δοκιμάζεται σε Βρετανούς ασθενείς. Το εμβόλιο «gamechanger» αντιμετωπίζει και άλλους τύπου καρκίνου, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων και των νεφρών.

Δοκιμή στο δεύτερο στάδιο διαπίστωσε ότι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα και τώρα έχει ξεκινήσει μια τελική δοκιμή από το University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Η Δρ Heather Shaw, συντονίστρια και ερευνήτρια της δοκιμής, έκανε λόγο για «ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό». «Πρόκειται για ένα πραγματικά λεπτεπίλεπτο εργαλείο», είπε.

Διαβάστε τι είναι το μελάνωμα: Σπίλοι & Μελάνωμα

Το εμβόλιο το οποίο, βασίζεται στην τεχνολογία mRNA που πρωτοστάτησε στην παραγωγή εμβολίων Covid, είναι προσαρμοσμένο για κάθε ασθενή και προσφέρει την ελπίδα θεραπείας για το μελάνωμα. 

Περίπου 70 Βρετανοί πρόκειται να συμμετάσχουν στην τελική δοκιμή με τα αρχικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο pembrolizumab, το εμβόλιο – γνωστό ως εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων (INT) – μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ.

Μια δεύτερη φάση της δοκιμής του εμβολίου, με τη συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών Moderna και MSD, διαπίστωσε ότι τα άτομα με σοβαρά μελανώματα υψηλού κινδύνου που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με pembrolizumab είχαν 49% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος έπειτα από τρία χρόνια σε σχέση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε μόνο pembrolizumab. Τώρα έχει ξεκινήσει μια δοκιμή τρίτης τελικής φάσης, με επικεφαλής το University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Η τρίτη φάση της παγκόσμιας δοκιμής θα περιλαμβάνει πλέον ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και στοχεύει στη στρατολόγηση περίπου 1.100 ατόμων. Στόχος στο Ηνωμένο Βασίλειο η στρατολόγηση τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενών σε οκτώ κέντρα, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Εδιμβούργου και του Λιντς.

Οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα χιλιοστόγραμμο του εμβολίου mRNA κάθε τρεις εβδομάδες, σε εννέα δόσεις και 200 ​​χιλιοστόγραμμα pembrolizumab κάθε τρεις εβδομάδες για περίπου ένα χρόνο.

Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο είναι εξίσου ανεκτό με τα εμβόλια της γρίπης ή του Covid, με πιο συχνές παρενέργειες την κούραση και τον πόνο στο χέρι.

Ο συνδυασμός θεραπείας δοκιμάζεται επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

*Πηγή: ertnews.gr
Share by: