Ακμή

 
Τι είναι η ακμή;
Η ακμή είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του δέρματος, με χαρακτηριστικά σημεία τους φαγέσωρες (λευκά και μαύρα στίγματα) και τα φλυκταινίδια (βλάβες που περιέχουν πύο). Συνήθως η ακμή πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβεία και εξαφανίζεται λίγα έτη μετά, αλλά μπορεί και να επιμείνει για περισσότερο χρόνο σε κάποιους ανθρώπους.

Η ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί και μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά και σε πολύ νεαρά παιδιά.

Τι προκαλεί την ακμη;
Η ακμή οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Η υπερπαραγωγή σμήγματος, η επίδραση συγκεκριμένων ορμονών στους σμηγματογόνους αδένες καθώς και η παρουσία του βακτηριδίου της ακμής (γνωστό και ως Propionibacterium acnes) είναι οι κυριοτεροί από τους παράγοντες αυτούς.

Ορισμένοι τύποι ακμής μπορεί να προκαλούνται από φαρμακευτικές αγωγές για άλλες παθήσεις ή από συγκεκριμένα αντισυλληπτικά χάπια ή ανδρογόνα.

Η ακμή κάποιες φορές προκαλείται από ορμονικά προβλήματα (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες). Αν έχετε παρατηρήσει ασυνήθιστη τριχοφυΐα ή τριχόπτωση, διαταραχές περιόδου ή άλλα εμφανή προβλήματα στο σώμα σας, αναφέρετέ το στον θεράποντα Δερματολόγο.

Η ακμή είναι κληρονομική;
Ναι, η ακμή μπορεί να είναι και κληρονομική, αλλά κατά κανόνα η εμφάνισή της είναι σποραδική και προκαλείται για άγνωστους λόγους.

Πώς παρουσιάζεται;
Η πιο συνηθισμένη μορφή ακμής είναι ένας συνδυασμός των εξής: λιπαρό δέρμα, μαύρα και λευκά στίγματα, κόκκινα σημάδια, κίτρινα πυώδη σπυράκια και ουλές. Περιστασιακά, μεγάλα ευαίσθητα οζίδια ή κύστεις μπορεί να αναπτυχθούν και να «σπάσουν» εκκρίνοντας το περιεχόμενό τους ή να θεραπευτούν μόνα τους χωρίς να «σπάσουν».

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακμής;
Η διάγνωση της ακμής είναι σχετικά εύκολη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής και μόνον ο Δερματολόγος σας θα μπορέσει να κάνει διάγνωση ποιον τύπο ακμής έχετε.

Μπορεί η ακμή να θεραπευτεί;
Υπάρχουν διαθέσιμες πολύ αποτελεσματικές αγωγές, που μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την έκταση και τη βαρύτητα της υπάρχουσας νόσου καθώς και να αποτρέψουν την εμφάνισή νέων σημαδιών και ουλών.

Κατά κανόνα, οι περισσότερες αγωγές για ακμή χρειάζονται 2-3 μήνες για να φανούν τα αποτελέσματά τους.

Οι αγωγές για την ακμή χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

 • Τοπικές αγωγές, που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα (κρέμες, αλοιφές, lotions, gels)
 • Αντιβιοτικά από το στόμα
 • Αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα
 • Κάψουλες ισοτρετινοΐνης
 • Άλλες αγωγές (για τη θεραπεία των ουλών

Τι μπορώ να κάνω μόνος / μόνη μου;
 • Μην πιέζετε ή σπάτε τα σπυράκια σας, καθώς αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή τους και να προκαλέσει ουλές.
 • Όσο πολύ ή λίγο και να σας επηρεάζει η ακμή, είναι σημαντικό να δράσετε προληπτικώς το συντομότερο δυνατόν, καθώς αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία ουλών, οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίζονται.
 • Επιμείνετε στις αγωγές σας, καθώς τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από τουλάχιστον 2 μήνες. Σιγουρευτείτε ότι τις παίρνετε σωστά, διαβάζοντας τις οδηγίες ή ρωτώντας τον Δερματολόγο σας.
 • Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα make-up για να καλύψετε τα σημάδια, προτιμήστε προϊόντα που δεν έχουν έλαια (oil-free) ή έχουν βάση τους το νερό (water-based), καθώς και προϊόντα με την επιγραφή «Μη-φαγεσωρογόνο» (non comedogenic, non acgnegenic).
 • Καθαρίστε την επιδερμίδα σας και αφαιρέστε το make-up με απαλό σαπούνι ή ένα απαλό καθαριστικό προϊόν, σε συνδυασμό με νερό.
 • Μην τρίβετε πολύ δυνατά την επιδερμίδα σας και να θυμάστε ότι τα μαύρα στίγματα δεν φεύγουν με τον καθαρισμό.
 • Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι φαγητά όπως η σοκολάτα ή το fast food προκαλούν ακμή, μία ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει αρκετά στο σύνολο της υγείας της επιδερμίδας σας. Η μείωση στη λήψη λιπαρών τροφών φαίνεται ότι βοηθά.
 
 
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Dr. Κανελλέας Αντώνιος

 
Τηλέφωνο 2107237775
 
Δεχόμαστε κατόπιν ραντεβού.
 
 
Δείτε κριτικές για το ιατρείο μας εδώ.