Σύφιλη

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, το Treponema pallidum. Εκδηλώνεται και στα δύο φύλα με έλκος (πληγή) των γεννητικών οργάνων ή του στόματος. Το έλκος είναι συνήθως ανώδυνο και κλείνει μόνο του μετά από λίγες εβδομάδες. Συνυπάρχει διόγκωση λεμφαδένων. Ακολουθεί εξάνθημα κορμού, παλαμών, πελμάτων που εύκολα συγχέεται με άλλα δερματικά νοσήματα. Αν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία, μετά από πολλά έτη μπορεί να προσβάλει την καρδιά, τους οφθαλμούς και το νευρικό σύστημα αφήνοντας μόνιμες βλάβες.

Τι συμπτώματα προκαλεί η σύφιλη;

Η σύφιλη διακρίνεται αδρά σε τρία στάδια: 

- Πρωτογόνος σύφιλη

- Δευτερογόνος σύφιλη

- Τριτογόνος σύφιλη


Αν έχετε συμπτώματα, μπορεί να παρατηρήσετε τα εξής: 

1)  Πρωτογόνος σύφιλη:

- Μία ή περισσότερες πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο στόμα, αν κάνατε στοματικό σεξ. Είναι συνήθως ανώδυνες.

- Οι πληγές του πρώτου σταδίου είναι εξαιρετικά μολυσματικές και μπορεί να χρειαστεί δύο με έξι εβδομάδες να ιαθούν. 


2) Δευτερογόνος σύφιλη: Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, το δεύτερο στάδιο επέρχεται μερικές εβδομάδες αργότερα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- Εξανθήματα που δεν πονάνε και κατά κανόνα δεν έχουν φαγούρα. Μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και απαντώνται συχνά στις παλάμες και τα πέλματα.

- Επίπεδες εξωφυτικές βλάβες στο αιδοίο των γυναικών και στον πρωκτό ανδρών και γυναικών (συνήθως μπερδεύονται με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων).

- Συμπτώματα όπως της γρίπης, κούραση και απώλεια όρεξης, με πρησμένους αδένες (πρήξιμο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες).

- Λευκά σημάδια στην γλώσσα ή μέσα στην στοματική κοιλότητα.

- Κατά τόπους τριχόπτωση. 


Μεταξύ Δευτερογόνου και Τριτογόνου μεσολαβεί η Λανθάνουσα Σύφιλη, κατά την οποία δεν υπάρχουν συμπτώματα, παρά μόνο θετικές εργαστηριακές εξετάσεις (αίματος). 


3) Τριτογόνος σύφιλη: Όταν η σύφιλη δεν θεραπευτεί, επέρχεται το τρίτο στάδιο μετά από πολλά χρόνια. Σε αυτό το στάδιο, η σύφιλη προκαλεί πολύ σοβαρές, μη αναστρέψιμες βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Επίσης, η σύφιλη σε αυτό το στάδιο μπορεί να απειλήσει και τη ζωή. 

Πώς μπορεί να κολλήσω σύφιλη;

Η Σύφιλη μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο κατά την σεξουαλική επαφή ή από απευθείας σωματική επαφή με κάποιον που έχει έλκη ή εξανθήματα Σύφιλης. Είναι επίσης πολύ πιθανό για μια έγκυο γυναίκα να μεταδώσει την ασθένεια στο κύημα και έπειτα στο νεογνό. Αυτό είναι γνωστό ως «συγγενής σύφιλη».

Πώς γίνεται η εξέταση για σύφιλη;

Αυτή γίνεται με εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από λίγες μέρες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης υλικού από το έλκος και αναζήτησης του παθογόνου μικροβίου. Επειδή η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πρέπει να εξεταστεί και να ενημερωθεί και ο/η σύντροφός σας.

Πώς θεραπεύεται η σύφιλη;

Η Σύφιλη θεραπεύεται με αντιβιοτικά (είτε ενέσιμα είτε από το στόμα), αρκεί όμως να έχει γίνει σωστή διάγνωση του σταδίου της. Για το λόγο αυτό, κάθε πληγή στα γεννητικά όργανα πρέπει να ελέγχεται κλινικά και να διενεργείται ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος (αιματολογική εξέταση). 


Να σημειωθεί ότι θεραπεία χρειάζονται τόσο οι νυν όσο και οι πρόσφατοι σύντροφοι, ενώ ειδική προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση γυναίκας με Σύφιλη που κυοφορεί, καθώς η Σύφιλη μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στο έμβρυο με καταστροφικές επιπτώσεις. 


Ακόμη και η απλή αναφορά του όρου σύφιλη μπορεί να προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς και να υπάρχει εντύπωση ότι πρόκειται για ένα βαρύ και σπάνιο νόσημα, που αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμούς. Μια τέτοια εντύπωση δεν είναι ακριβής. Η σύφιλη στις μέρες μας φαίνεται να έχει αυξητική τάση, όπως και τα υπόλοιπα ΣΜΝ, ενώ εντοπίζεται σε ανθρώπους κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού και προτιμήσεως - άνδρες και γυναίκες. 


Η σύφιλη θεραπεύεται εύκολα με αγωγή ενέσεων πενικιλλίνης. Αν υπάρχει αλλεργία στην πενικιλλίνη, χορηγούνται αντιβιοτικά από το στόμα.


Η θεραπεία είναι εύκολη και πλήρης, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση. 


Η σύφιλη σε μεγάλο βαθμό έχει πάψει να έχει το κοινωνικό «στίγμα» που είχε τον προηγούμενο αιώνα και αποτελεί απλώς ένα ακόμη ΣΜΝ, εύκολα και γρήγορα θεραπεύσιμο.


Share by: