Σπίλοι & Μελάνωμα

Σπίλοι & Μελάνωμα

Οι σπίλοι (οι γνωστές σε όλους μας «ελιές») είναι δερματικές εκδηλώσεις που αποτελούνται από πολλά συγκεντρωμένα μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι εξειδικευμένα κύτταρα του δέρματος που παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική στην οποία οφείλεται ο χρωματικός τόνος του δέρματος. Κάποιοι σπίλοι είναι επίπεδοι, άλλοι προεξέχουν, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει. Έχουν συνήθως πιο σκούρο χρώμα σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα.


Υπάρχουν σπίλοι που εμφανίζονται κατά τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζονται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 40 ετών περίπου. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο αριθμός των σπίλων που έχει ο καθένας μας σχετίζεται κυρίως με κληρονομικούς παράγοντες (γονίδια), καθώς και με την αθροιστική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.


Υπάρχουν διάφοροι μορφολογικοί τύποι σπίλων. Για κάποιους από αυτούς (δυσπλαστικοί / άτυποι) υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος. Αυτοί είναι συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους με ασυμμετρία ή ποικιλοχρωμία.


Ύποπτοι σπίλοι για την ανάπτυξη κακοήθειας (μελανώματος) θεωρούνται αυτοί που παρουσιάζουν αλλαγές σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, που αιμορραγούν, παρουσιάζουν κνησμό ή άλλα συμπτώματα, καθώς και εκείνοι που εμφανίστηκαν μετά την ηλικία των 40 ετών.

Ποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος;

Οι άνθρωποι με τα παρακάτω χαρακτηριστικά πρέπει να βρίσκονται σε στενή περιοδική παρακολούθηση από τον Δερματολόγο τους και να προσέχουν πολύ την έκθεση στον ήλιο.


- Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα / μάτια και καίγονται εύκολα από τον ήλιο, ενώ μαυρίζουν λίγο ή καθόλου.

- Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων πριν την ηλικία των 18 ετών.

- Όσοι είχαν μελάνωμα στο παρελθόν ή έχουν συγγενείς που εμφάνισαν μελάνωμα.

- Όσοι έχουν μεγάλο αριθμό μελανοκυτταρικών σπίλων (πάνω από 50).

- Όσοι έχουν πολλούς δυσπλαστικούς / άτυπους σπίλους ή μεγάλους συγγενείς (εκ γενετής) σπίλους.

- Όσοι έχουν ανοσοκαταστολή, λόγω κάποιας νόσου (π.χ. HIV) ή λόγω φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. μετά από μεταμόσχευση οργάνων).

Τι είναι το μελάνωμα;

Το Κακόηθες Μελάνωμα είναι δερματική κακοήθεια που προέρχεται από μελανοκύτταρα, τα οποία γίνονται καρκινικά και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Μπορεί να εμφανιστεί εντός ή πλησίον ενός προϋπάρχοντος σπίλου ή και σε υγιές δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Οφείλεται σε γονίδια σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες (έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, χρήση solarium κ.λπ.).


Το μελάνωμα είναι δυνατόν να επεκταθεί και πέραν του δέρματος στους κοντινούς λεμφαδένες και από εκεί σε άλλα απομακρυσμένα όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, οστά κλπ). Διακρίνουμε 4 στάδια μελανώματος, ανάλογα με τη βαρύτητα και την επέκταση. Η σταδιοποίηση της νόσου γίνεται με την ιστολογική εξέταση (όπου αποκαλύπτεται το βάθος και ο τύπος του μελανώματος) και αν χρειαστεί με περαιτέρω εξετάσεις (βιοψία λεμφαδένων, αξονική τομογραφία κ.λπ.). Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο.


Αν το μελάνωμα διαγνωστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο, η πρόγνωση είναι πολύ καλή έως εξαιρετική (πλήρης ίαση). Σε διαφορετική περίπτωση, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρό.

Πώς θεραπεύονται οι σπίλοι;

Κάθε ύποπτη για μελάνωμα βλάβη πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά για ιστολογική εξέταση, χωρίς καθυστέρηση.


Κάθε άνθρωπος που έχει σπίλους χρειάζεται μια πλήρη Δερματολογική εξέταση και εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης κακοήθειας. Αυτό γίνεται από εκπαιδευμένο Δερματολόγο με τη βοήθεια ειδικών συσκευών (Δερματοσκόπιο). Χρησιμοποιώντας ειδικό φωτισμό (πολωμένο φως) και μεγάλη μεγέθυνση, το Δερματοσκόπιο αποκαλύπτει τις εν τω βάθει λεπτομέρειες κάθε σπίλου και μας επιτρέπει να δούμε, αν υπάρχουν στοιχεία κακοήθειας ή όχι. Η διάγνωση δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προχωράμε σε χειρουργική αφαίρεση της βλάβης και ιστολογική εξέταση (βιοψία), η οποία θα δώσει τις τελικές απαντήσεις.


Η καταστροφή μελανοκυτταρικών βλαβών χωρίς βέβαιη κλινική διάγνωση με διαθερμία ή laser, χωρίς προηγούμενη ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης, είναι λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική. Σε περίπτωση που η βλάβη αποδειχθεί καρκινική, οι συνέπειες μπορεί να είναι μοιραίες για τον ασθενή. 

Τι κάνουμε σε ραντεβού ελέγχου Σπίλων;

Στο Ιατρείο μας αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα και επιστημονική εγκυρότητα την διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε δερματικής βλάβης που σας απασχολεί.


Κάθε ραντεβού Ελέγχου Σπίλων περιλαμβάνει εκτεταμένο ιατρικό ιστορικό, πλήρη κλινική εξέταση, Δερματοσκόπηση με ειδικό Δερματοσκόπιο καθώς και λίστα οδηγιών για πρόληψη και ηλιοπροστασία.


Κάθε ύποπτος σπίλος φωτογραφίζεται, ενώ η μακροσκοπική και δερματοσκοπική του εικόνα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά σε ειδικό πρόγραμμα αποτύπωσης και καταγραφής. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο ψηφιακό αρχείο και στον επόμενο έλεγχο μπορούμε να δούμε αν υπάρχει οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή και να πράξουμε ανάλογα.

Share by: