Δερματολογία Παίδων

Δερματολογία Παίδων

Η Δερματολογία Παίδων (Παιδοδερματολογία) είναι κλάδος της Δερματολογίας που ασχολείται με όλα τα νοσήματα του βρεφικού και παιδικού δέρματος.


Τα συχνότερα νοσήματα που εμφανίζονται σε αυτές τις ηλικίες είναι τα παρακάτω.

Ατοπική Δερματίτιδα / Έκζεμα

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, συνήθως όμως ξεκινά από τη νεογνική / βρεφική ηλικία.


Ο όρος "ατοπία" περιγράφει μια ομάδα παθήσεων που περιλαμβάνει το αλλεργικό άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα και κάποιες τροφικές αλλεργίες. Οι καταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μια αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι σε εξωτερικά ερεθίσματα.


Έχουμε πλέον στη διάθεση μας νέα φάρμακα, αποτελεσματικά και ασφαλή, που έχουν αλλάξει εντελώς το πεδίο στη θεραπευτική της Ατοπικής Δερματίτιδας. 


Διαβάστε περισσότερα στην ειδική σελίδα μας για την Ατοπική Δερματίτιδα.


Επικοινωνήστε με το Ιατρείο μας για να κλείσετε ραντεβού όπου παρέχονται ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της Ατοπικής Δερματίτιδας, συμβουλές για την πρόληψη των υποτροπών και πιθανή συσχέτιση με τροφικές αλλεργίες, καθώς επίσης για το αν έχετε ένδειξη να λάβετε τα νέα φάρμακα. 

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα Κεφαλής

Ερυθρότητα και λιπαρό λέπι παρατηρείται πολλές φορές στο τριχωτό της κεφαλής νεογνών. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάτι παρόμοιο στα αυτιά, στα φρύδια και στο πρόσωπο. Η κλινική εξέταση θα αποκλείσει άλλα σοβαρά νοσήματα που έχουν παρόμοια εικόνα. Δεν είναι ανησυχητικό και θεραπεύεται εύκολα με τοπική αγωγή.

Δερματίτιδα της περιοχής της πάνας

Πρόκειται για συχνή ερεθιστική δερματίτιδα που εμφανίζεται στην περιοχή της πάνας σε νεογνά και βρέφη, λόγω της παρατεταμένης επαφής του δέρματος με τα ούρα και κόπρανα που συγκεντρώνονται στην πάνα. Η περιοχή είναι έντονα ερυθρή, ενώ συχνά επιμολύνεται από μύκητες. Η κλινική εξέταση θα αποκλείσει άλλα σοβαρότερα νοσήματα με παρόμοια εικόνα (ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ιστιοκυττάρωση Langerhans κ.λπ.).


Οι πάνες θα πρέπει να αλλάζονται συχνότερα, ενώ παράλληλα χορηγείται και τοπική αγωγή.

Γυροειδής Αλωπεκία

Η Γυροειδής Αλωπεκία στα παιδιά παρουσιάζεται με την αιφνίδια απώλεια ενός τμήματος του τριχωτού της κεφαλής. Το τμήμα αυτό είναι στρογγυλό ή ωοειδές, εντελώς λείο και έχει συνήθως μέγεθος λίγων εκατοστών. Συχνά συνυπάρχουν αλλαγές και στα νύχια. Θεωρείται αυτοάνοση κατάσταση, ενώ σχετίζεται και με το σωματικό ή ψυχικό stress. Αρκετές φορές υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων. Η πορεία δεν είναι εντελώς προβλέψιμη, αλλά τις περισσότερες φορές το πρόβλημα υποχωρεί εντελώς μέσα σε λίγους μήνες. Η θεραπεία είναι συνήθως υποστηρικτική και περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή και διάλυμα μινοξιδίλης. Σε επίμονες και σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει πλέον η επιλογή νέων φαρμάκων (Baricitinib δισκία από το στόμα - πρόκειται για αναστολέα JAK) με θεαματικά αποτελέσματα. 

Μυρμηκιές

Πολύ συχνή ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Οφείλονται σε ένα τύπο ιού της οικογένειας Human Papillomavirus (HPV), συνεπώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα, επίπεδες ή νηματοειδείς βλάβες στα χέρια, πρόσωπο, πέλματα κλπ. Μεταδίδονται με άμεση σωματική επαφή, αλλά και μέσω άψυχων αντικειμένων, ειδικά σε υγρό περιβάλλον (σε πισίνες, σάουνα, γυμναστήρια κλπ).


Η θεραπεία κάποιων τύπων, όπως των πελματιαίων, μπορεί να αποδειχθεί μακρά. Χρησιμοποιούμε τοπικά κερατολυτικά σκευάσματα, κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser CO₂ ή σπανιότερα χειρουργική αφαίρεση.

Μολυσματική Τέρμινθος

Η Μολυσματική Τέρμινθος οφείλεται στον ιό Molluscum Contagiosum Virus, ο οποίος είναι πολύ μεταδοτικός.


Είναι πολύ συχνός ιός στα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Μεταδίδεται με στενή σωματική επαφή, που περιλαμβάνει την σεξουαλική επαφή. Μικροτραυματισμοί στην περιοχή, όπως επίσης και το «πεσμένο» ανοσοποιητικό, ευνοούν τη μετάδοση. Η μετάδοση είναι επίσης εφικτή και από κοινή χρήση πισίνας, σάουνας, πετσετών κλπ.


Εκδηλώνεται με τη μορφή μικρών στρογγυλών, ανώδυνων επαρμάτων που συνήθως έχουν έναν κεντρικό ομφαλό και εντοπίζονται στον κορμό, στα γεννητικά όργανα, στο περίνεο και αλλού. Σπάνε εύκολα και το υλικό που εξέρχεται είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Συστήνεται στους ασθενείς να μην τα πειράζουν και να απευθυνθούν στο Δερματολόγο τους, διότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου και σε άλλα σημεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, αφαίρεση με ειδική λαβίδα ή / και τοπική αγωγή.

Μυκητιάσεις

Υπάρχουν διάφορα είδη μυκήτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας και μεταδίδονται είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε από κατοικίδια / οικόσιτα ζώα στον άνθρωπο. Μπορούν να προσβάλλουν το δέρμα, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής προκαλώντας αντίστοιχες κλινικές εικόνες. Για να χορηγηθεί η σωστή αγωγή χρειάζεται πρώτα να ταυτοποιηθεί το ακριβές γένος και είδος μύκητα. Αυτό γίνεται με άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια. Η θεραπεία είναι με τοπικά σκευάσματα (κρέμες, αλοιφές) ή από το στόμα (σιρόπι, χάπια κ.λπ.).

Λοιμώξεις από Σταφυλόκοκκο / Στρεπτόκοκκο

Οι δερματικές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο είναι συχνές στη βρεφική και παιδική ηλικία. Εμφανίζονται ως ερυθρές πλάκες με φουσκάλες ή χωρίς, πάνω στις οποίες αναπτύσσεται μια κιτρινωπή κρούστα. Προσβάλλουν το πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Είναι πολύ μεταδοτικές λοιμώξεις και είναι συχνότερες το καλοκαίρι. Η κλινική διάγνωση ίσως χρειαστεί να επιβεβαιωθεί με καλλιέργεια από υλικό της βλάβης. Η θεραπεία είναι με τοπικά (κρέμες) ή συστηματικά (σιρόπι) αντιβιοτικά.

Συγγενείς Σπίλοι («Ελιές»)

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπίλων που εμφανίζονται είτε αμέσως κατά τη γέννηση ή τους πρώτους μήνες της ζωής. Η κλινική εξέταση και η δερματοσκόπηση με ειδικό Δερματοσκόπιο θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη διάγνωση και την πρόγνωση.

Share by: