Γενικά

 
Το αντικείμενο της Αφροδισιολογίας (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - ΣΜΝ) είναι η μελέτη, διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων που μεταδίδονται κυρίως ή αποκλειστικά μέσω της σεξουαλικής επαφής, μεταξύ ατόμων του άλλου ή του ιδίου φύλου. Η επαφή μπορεί να είναι κολπική, στοματική, πρωκτική ή στενή σωματική (παθητική ή ενεργητική).

Στο Ιατρείο μας υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (ΣΜΝ).

Βλέπουμε τόσο άντρες όσο και γυναίκες.

Με διακριτικότητα, απόλυτη τήρηση του Ιατρικού Απορρήτου και σεβασμό στην ιδιατερότητα κάθε ασθενή, παρέχονται ειδικές συνεδρίες πάνω στη Συμβουλευτική και Πρόληψη μετάδοσης των ΣΜΝ. Επίσης, σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο, μπορούμε να σας υποδείξουμε μια πλήρη σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για την πρώιμη ανίχνευση (screening) σχεδόν όλων των ΣΜΝ, ακόμη και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

Κλείστε ραντεβού εδώ για να οργανώσετε έναν Προληπτικό έλεγχο, αν έχει προηγηθεί κάποια ύποπτη επαφή ή επαφή χωρίς προφύλαξη ή αν απλώς το επιθυμείτε.

Σύφιλη
Η Σύφιλη είναι ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, το Treponema pallidum. Εκδηλώνεται και στα δύο φύλα με έλκος (πληγή) των γεννητικών οργάνων ή του στόματος.

Διαβάστε περισσότερα.

Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα (Γονόρροια)
Η Γονόρροια (ή Βλεννόρροια) είναι ένα σχετικά συχνό νόσημα που μεταδίδεται εύκολα με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική) μεταξύ ατόμων του ιδίου ή του άλλου φύλου.

Διαβάστε περισσότερα.

Μη Γονοκοκκική Ουρηθρίτιδα
Εκτός από τον γονόκοκκο, υπάρχουν πολλά άλλα μικρόβια που προκαλούν ουρηθρίτιδες. Τα περισσότερα από αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα.

Διαβάστε περισσότερα.

Βαλανοποσθίτιδες
Με τον όρο αυτό εννοούμε τη φλεγμονή της βαλάνου (κεφαλή) του πέους και της ακροποσθίας που καλύπτει τη βάλανο στους άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει περιτομή. Κάποιες φορές μπορεί να συνδυάζεται με ουρηθρίτιδα.

Μπορεί να εκδηλωθεί με ερυθρότητα, λευκωπό επίχρισμα, σκληρές ή γυαλιστερές πλάκες, κνησμό, καύσο, ενόχληση ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και άλλα μη ειδικά συμπτώματα.

Οφείλεται είτε σε μικρόβια/μύκητες (πχ Candida, Trichomonas, Trep. pallidum, Mycoplasma κλπ), είτε σε άλλα νοσήματα όπως σκληρο-ατροφικός λειχήνας, ψωρίαση, δερματίτιδα εξ’ επαφής κλπ.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση, γιατί η θεραπεία είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε περίπτωση.

Κολπίτιδες
Με τον γενικό αυτό όρο αναφερόμαστε σε διαταραχές του γυναικείου κόλπου που προκαλούνται από κάποια λοίμωξη, φλεγμονή ή αλλαγές στη φυσιολογική κολπική χλωρίδα.

Διαβάστε περισσότερα.

Μολυσματική Τέρμινθος
Η Μολυσματική Τέρμινθος οφείλεται στον ιό Molluscum Contagiosum Virus, ο οποίος είναι πολύ μεταδοτικός.

Διαβάστε περισσότερα.

HIV/AIDS
Η προσβολή από τον ιό HIV έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια λοίμωξη, η οποία με τη χρήση των σύγχρονων φαρμάκων μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Διακρίνουμε δύο τύπους του ιού (Ι και ΙΙ), καθώς και αρκετούς υπο-τύπους. Προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικότερα τα λεμφοκύτταρα, προκαλώντας μια προοδευτική έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, αιματογενώς (μεταγγίσεις, κοινή χρήση συρίγγων, τραυματισμοί) καθώς και συγγενώς (από τη μητέρα στο παιδί κατά την κύηση).

Έχει ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις ανάλογα με το στάδιο και το επίπεδο επάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πιθανότητα έκθεσης στον ιό HIV πρέπει να επικοινωνήστε άμεσα με ειδικό ιατρό, όπως ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, για τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις και οδηγίες.

Ηπατίτιδα Β
Η Ηπατίτιδα Β οφείλεται στον ιό HBV. Είναι πολύ μεταδοτικός (περίπου 100 φορές περισσότερο από τον ιό του AIDS, τον HIV).

Διαβάστε περισσότερα.

Ηπατίτιδα C
Αυτός ο τύπος του ιού της Ηπατίτιδας μεταδίδεται κυρίως αιματογενώς, δηλαδή από μολυσμένες σύριγγες, από μετάγγιση μολυσμένου αίματος, από μη αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία κλπ. Δυνατή είναι επίσης η μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής, καθώς και από την μητέρα στο παιδί κατά την κύηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα. Κάποιοι άλλοι μπορεί να εμφανίσουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως κόπωση, αρθραλγίες / μυαλγίες, ναυτία κλπ μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ακολουθεί συνήθως η χρόνια φάση της νόσου, η οποία οδηγεί τελικά σε ηπατική ανεπάρκεια.

Αν διαγνωστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει η πιθανότητα εξάλειψης της λοίμωξης.

Φθειρίαση του εφηβαίου
Η φθειρίαση του εφηβαίου οφείλεται στο παράσιτο Phthirus pubis. Τα παράσιτα αυτά ζουν στις ανθρώπινες τρίχες του εφηβαίου, αλλά μπορεί να εντοπιστούν και αλλού στο σώμα.

Διαβάστε περισσότερα.
 
 
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Dr. Κανελλέας Αντώνιος

 
Τηλέφωνο 2107237775
 
Δεχόμαστε κατόπιν ραντεβού.
 
 
Δείτε κριτικές για το ιατρείο μας εδώ.