Κονδυλώματα (HPV Λοίμωξη)

 
Κονδυλώματα Γεννητικών Οργάνων (HPV λοίμωξη)

Τι είναι τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων;
Τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται στον ιό των ανθρωπινών θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus). Υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι του ιού. Κάποιοι τύποι (κυρίως ο 6 και 11) προκαλούν κονδυλώματα, ενώ άλλοι τύποι ευθύνονται για εντελώς αθώες βλάβες, όπως οι μυρμηκιές σε άλλα σημεία του σώματος. Συγκεκριμένοι τύποι του ιού, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σε ειδικό γενετικό υπόστρωμα, δύνανται να εξελιχθούν προς κακοήθεις βλάβες. Ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες (τράχηλος της μήτρας, τύποι 16, 18), αλλά τελευταία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συσχέτιση του ιού με καρκίνο στο πεός, στον πρωκτό και στο λάρυγγα.

Πώς “κολλάνε”τα κονδυλώματα;
 • Η μετάδοση του ιού γίνεται με απευθείας δερματική επαφή κατά τη διάρκεια κολπικής, πρωκτικής και πιθανότατα στοματικής σεξουαλικής επαφής. Δεν απαιτείται υποχρεωτικά διείσδυση. Στενή σωματική επαφή είναι αρκετή.
 • Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από αρκετές εβδομάδες, μήνες ή σπανιότερα και χρόνια από τη στιγμή της μετάδοσης. Τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνονται κλινικά ποτέ.
 • Ο ιός μεταδίδεται όταν υπάρχουν ορατές βλάβες, αλλά δεν αποκλείεται η πιθανότητα να μεταδίδεται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή κονδυλώματα. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί πότε και από ποιο άτομο έγινε η μετάδοση του ιού.
 • Η χρήση προφυλακτικού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης, χωρίς όμως να την εξαλείφει εντελώς. Άλλωστε, υπάρχουν και σημεία της γεννητικής περιοχής, όπως πχ το εφήβαιο, που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.
 • Οι υποτροπές είναι συχνές (γύρω στο 30%), ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την εμφάνιση των βλαβών, ακόμα κι αν η θεραπεία είναι επιτυχής.
 • Ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μειώνει δραστικά την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός (ισχύει για τους συγκεκριμένους τύπους του ιού που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο).
 • Νέες βλάβες μπορεί επίσης να οφείλονται σε νέα μόλυνση από άλλο τύπο του ιού.

Πώς μοιάζουν τα κονδυλώματα;
 • Τα κονδυλώματα εμφανίζονται σαν μικρά εξογκώματα, στο χρώμα του δέρματος ή λευκωπά ή καφεοειδή. Μπορεί να είναι ένα ή πολλαπλά, μεγέθους από λίγα χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά. Πολλοί ασθενείς αμελούν τη θεραπεία γιατί τα συγχέουν με σπίλους (ελιές). Εντοπίζονται στη γεννητική περιοχή (γεννητικά όργανα, περίνεο, πρωκτός, εφήβαιο) ανδρών και γυναικών. Σπανιότερα, στη στοματική κοιλότητα.
 • Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, συνήθως μεγαλώνουν σε μέγεθος και πληθαίνουν σε αριθμό.
 • Συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Σπανιότερα, μπορεί να υπάρχει κνησμός, πόνος ή και να ματώσουν ελαφρά.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
 • Η διάγνωση γίνεται κλινικά, κατόπιν εξέτασης από τον ιατρό σας. Συνήθως ένα έμπειρο μάτι είναι εύκολο να διακρίνει τα κονδυλώματα.
 • Τις περισσότερες φορές δεν είναι αναγκαία η ταυτοποίηση του ειδικού τύπου του ιού που ευθύνεται για τις βλάβες. Αν αυτό είναι αναγκαίο, υπάρχουν ειδικές μοριακές τεχνικές υψηλής ακρίβειας που αποκαλύπτουν τον τύπο του ιού.

Ποια είναι η θεραπεία;
 • Επειδή πρόκειται για ιογενή λοίμωξη δεν υπάρχει τρόπος εκρίζωσης του ιού από τον οργανισμό. Η θεραπεία αποσκοπεί στην καταστροφή των ορατών βλαβών.
 • Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, τη διαθερμία ή το laser CO2. Και οι τρεις τρόποι καταστρέφουν τοπικά τις βλάβες, με τη διαθερμία / laser να έχει πιο άμεσα αποτελέσματα. Επίσης σπανιότερα, αν χρειαστεί, μπορεί οι βλάβες να αφαιρεθούν χειρουργικά (χειρουργική εκτομή με τοπική αναισθησία).
 • Ο ασθενής, πάντα κατόπιν οδηγιών του θεράποντος ιατρού, μπορεί να χρησιμοποιήσει κρέμα ή διάλυμα ποδοφυλοτοξίνης καθώς και κρέμα imiquimod. Αυτές οι ουσίες προκαλούν ένα είδος χημικού εγκαύματος και καταστρέφουν τοπικά τις βλάβες.
 • Η μέθοδος θεραπείας επιλέγεται ανάλογα με την εντόπιση, τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του ασθενή. Συνήθως, είναι προτιμότερες οι θεραπείες που συνδυάζουν παραπάνω από μια μεθόδους.

Μετά το πέρας της θεραπείας, συστήνεται τακτική παρακολούθηση από τον ιατρό για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιθανών υποτροπών. Επίσης, τονίζεται η σημασία του τακτικού (ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό) test PAP για τις γυναίκες.

Κονδυλώματα & κύηση
 • Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κονδυλώματα επηρεάζουν τη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
 • Συνήθως κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω των ορμονικών μεταβολών, τα κονδυλώματα μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και αριθμό. Υποστρέφουν μετά τον τοκετό.
 • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχουν προβλήματα κατά τον τοκετό. Σπάνια, αν τα κονδυλώματα είναι ευμεγέθη και αποφράσσουν το γεννητικό σωλήνα, μπορεί να χρειαστεί καισαρική τομή.
 • Η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο.

Χρειάζεται να ενημερώσω τον/την συντροφό μου;
 • Αν έχετε διαγνωστεί με κονδυλώματα γεννητικών οργάνων πρέπει να ενημερώσετε τον / την σεξουαλικό σας σύντροφο, καθώς και όλους εκείνους με τους οποίους κάνατε sex τους προηγούμενους 6 μήνες.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω κονδυλώματα;
 • Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κονδυλώματα ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει ή είχε στο παρελθόν κονδυλώματα, πρέπει να κανονίσετε άμεσα εξέταση από Αφροδισιολόγο - Δερματολόγο με εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Επικοινωνήστε με το Ιατρείο για να κλείσετε ραντεβού Διάγνωσης και ενημέρωσης για τις πολύ αποτελεσματικές συνδυαστικές θεραπείες καθώς και για τους τρόπους μείωσης της πιθανότητας υποτροπών.
 
 
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Dr. Κανελλέας Αντώνιος

 
Τηλέφωνο 2107237775
 
Δεχόμαστε κατόπιν ραντεβού.
 
 
Δείτε κριτικές για το ιατρείο μας εδώ.