Έρπης Γεννητικών Οργάνων

 
Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων;
Ο έρπης γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (herpes simplex virus – HSV). Υπάρχουν δύο τύποι του ιού, HSV 1 και 2. Και οι δύο μπορούν να μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, αλλά και το στόμα, τα χείλη, τη μύτη, τα δάχτυλα και τα χέρια.

Πώς κολλάω έρπητα γεννητικών οργάνων;
Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω μικρών ρωγμών στο δέρμα ή στα τοιχώματα του στόματος, του κόλπου, της ουρήθρας και της ακροποσθίας του πέους.

Ο ιός του έρπητος μπορεί να μεταδοθεί με την σεξουαλική πράξη χωρίς προφύλαξη (κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή), αλλά ακόμα και με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων καθώς και μέσω απευθείας επαφής δέρμα με δέρμα.

Είναι δυνατή η μετάδοση του ιού ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν κλινικά ορατές βλάβες (ασυμπτωματική μετάδοση). Αυτό είναι πιο συχνό τα 2 πρώτα έτη μετά τη μόλυνση. Εκτιμάται ότι τα 2/3 αυτών που έχουν έρπητα, κόλλησαν από κάποιον που δεν είχε ορατές βλάβες.

Η ερπητική λοίμωξη είναι εντοπισμένη στο συγκεκριμένο σημείο εισόδου / επαφής. Μεταφορά του ιού σε άλλο σημείο του σώματος μας είναι δυνατή, π.χ. από τα γεννητικά όργανα στα μάτια.

Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσω;
Όταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό του έρπητος, μπορεί να παρουσιάσει κλινικές εκδηλώσεις του ιού ημέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες μετά τη μόλυνση. Συνήθως αυτό συμβαίνει μεταξύ 2 ημέρες και 2 εβδομάδες από τη μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι για ένα χρονικό διάστημα που ποικίλει, ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα ή ασυμπτωματική κατάσταση.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης (κακουχία, χαμηλός πυρετός κλπ), καθώς και τσιμπήματα ή φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού. Αργότερα, μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό ενδέχεται να εμφανιστούν, οι οποίες μπορεί να «σπάσουν» και να γίνουν επώδυνα έλκη ή διαβρώσεις. Ενδέχεται η ούρηση να γίνει πολύ οδυνηρή, ειδικά αν οι βλάβες εντοπίζονται γύρω από την ουρήθρα. Οι λεμφαδένες της περιοχής είναι συνήθως πρησμένοι.

Τα συμπτώματα κανονικά βελτιώνονται από μόνα τους εντός λίγων ημερών, οι πληγές κλείνουν χωρίς ουλές και ο ιός γίνεται ανενεργός, αλλά παραμένει στο σώμα. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί με συχνότητα που μπορεί να φτάσει έως και 1 επεισόδιο / μήνα, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες εξάρσεις (υποτροπές). Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού, αλλά και μετά από έντονη κούραση, stress, λίγο πριν την έμμηνο ρύση κλπ.

Κάποιοι μπορεί να μολυνθούν με τον ιό και να μην παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα.
 
 
Τι εξετάσεις γίνονται για τον έρπητα;
Οι εξετάσεις γίνονται σε δείγμα που λαμβάνεται από την περιοχή που υπάρχει φυσαλίδα ή έλκος. Δεν υπάρχει τυπική εξέταση που αποκαλύπτει τον ιό, αν δεν υπάρχουν εμφανείς βλάβες στο δέρμα του ασθενή. Υπάρχουν και αιματολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν αντισώματα. Συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς θεραπεύεται ο έρπητας γεννητικών οργάνων;
Μολονότι η ερπητική λοίμωξη παρέρχεται από μόνη της, συνιστάται η χορήγηση ειδικών αντι-ιϊκών φαρμάκων, τα οποία μειώνουν την διάρκεια και τη βαρύτητα του επεισοδίου και επιταχύνουν την επούλωση.

Σε περίπτωση συχνών επεισοδίων συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντι-ιϊκής αγωγής προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα και η βαρύτητα των υποτροπών.

Έρπης γεννητικών οργάνων και κύηση
Πρώτο επεισόδιο (δηλαδή νέα λοίμωξη) έρπητα γεννητικών οργάνων κατά την κύηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο, αν μείνει χωρίς θεραπεία. Αν συμβεί μετά την 28η εβδομάδα, συνήθως γίνεται καισαρική.

Υποτροπή παλαιού έρπητα γεννητικών οργάνων δεν παρουσιάζει προβληματα για το έμβρυο. Η μητέρα θα λάβει κανονικά αγωγή σαν να μην ήταν έγκυος.

Επικοινωνήστε με το Ιατρείο μας για ειδικό ραντεβού Συμβουλευτικής σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικού έρπητα και οδηγίες πρόληψης της μετάδοσης μεταξύ των συντρόφων.
 
 
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Dr. Κανελλέας Αντώνιος

 
Τηλέφωνο 2107237775
 
Δεχόμαστε κατόπιν ραντεβού.
 
 
Δείτε κριτικές για το ιατρείο μας εδώ.