Γονόρροια: Αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ECDC

Dr. Κανελλέας Αντώνιος • 20 Μαρτίου 2025

Συνεχίζεται η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), και στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Αύξηση κρουσμάτων γονόρροιας καταγράφηκε το 2023 στην Ελλάδα (457 από 360 κρούσματα το 2022), ενώ το ίδιο συμβαίνει σε παθήσεις, όπως η σύφιλη (911 από 834) και τα χλαμύδια (96 από 59).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Φεβρουαρίου 2025 το ECDC αναφέρει:
  • Μεταξύ 2014 και 2023, το ποσοστό κοινοποίησης αυξήθηκε κατά 321%.
  • Το ποσοστό κοινοποίησης της γονόρροιας για την ΕΕ το 2023 είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της ευρωπαϊκής επιτήρησης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων το 2009.
  • Τα ηλικιακά ποσοστά για τις γυναίκες ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20-24 ετών (72 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό) και για τους άνδρες ηλικίας 25-34 ετών (131 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό).
Τι είναι η γονόρροια

Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Οι τυπικές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων παρουσιάζονται ως ουρηθρίτιδα στους άνδρες και ως ουρηθρίτιδα και τραχηλίτιδα στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και επιπλοκών. Αυτές περιλαμβάνουν επιδιδυμίτιδα και προστατίτιδα μεταξύ των ανδρών και ενδομητρίτιδα και σαλπιγγίτιδα μεταξύ των γυναικών, καθώς και συστηματική διασπορά με πυρετό και προσβολή του δέρματος/των αρθρώσεων. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν λοιμώξεις του φάρυγγα και του πρωκτού, καθώς και μετάδοση κατά τον τοκετό από πάσχουσες μητέρες στα νεογέννητα (γονοκ. επιπεφυκίτιδα). Πολλές λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές, ιδίως μεταξύ των γυναικών, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση, τις επιπλοκές και την μετάδοση στους συντρόφους. Οι επαναμολύνσεις με Neisseria gonorrhoea είναι πιθανές και η Neisseria gonorrhoea μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Πώς μπορεί να κολλήσω γονόρροια;

Μπορείτε να κολλήσετε γονόρροια κάνοντας κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό με κάποιον που έχει τη μόλυνση. Μια έγκυος γυναίκα με γονόρροια μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη στο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η καταγραφή των κρουσμάτων γονόρροιας για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία, τα κρούσματα γονόρροιας στη χώρα μας έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
  • 201 το 2019
  • 161 το 2020
  • 246 το 2021
  • 360 το 2022
  • 457 το 2023

Φύλο


Η συνολική αναλογία ανδρών προς γυναίκες το 2023 ήταν 3,9:1. Το ποσοστό κρουσμάτων ήταν 40,0 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό μεταξύ των ανδρών (76.716 περιπτώσεις) και 10,4 ανά 100.000 πληθυσμό μεταξύ των γυναικών (19.572 περιπτώσεις). Οι υψηλότερες αναλογίες ανδρών προς γυναίκες καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (55,0), την Κροατία (25,0), την Ελλάδα (16,6) και την Πολωνία (10,4).


Διαβ΄άστε επίσης: Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό για συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους;

Ηλικία


Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το 2023, αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (37% των κρουσμάτων), ακολουθούμενη από τις ηλικίες 20-24 ετών (22%) και 35-44 ετών (20%).


Στις χώρες με ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από την ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, στην οποία η διαφορά στα ποσοστά ήταν ελάχιστη, και την ομάδα 0-14 ετών, στην οποία τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. 

  • Για τους άνδρες, τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στις ηλικίες 20-24 και 25-34 ετών (126,8 και 131,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα).
  • Το υψηλότερο ποσοστό ανά 100.000 πληθυσμό μεταξύ των γυναικών ήταν στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών, ακολουθούμενη από την ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών (71,7 περιπτώσεις και 33,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό, αντίστοιχα).


Διαβάστε επίσης: Έξαρση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στους άνω των 50

Πώς θεραπεύεται η γονόρροια;


Για να θεραπεύσετε τη γονόρροια, είναι σημαντικό να λάβετε την αγωγή που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας. Παρόλο που τα φάρμακα θα σταματήσουν τη μόλυνση, δεν θα θεραπεύσουν τυχόν μόνιμες βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί από τη νόσο. 


Πλέον, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η θεραπεία ορισμένων μορφών γονόρροιας, καθώς αυξάνονται τα ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη της γονόρροιας. Εάν τα συμπτώματά σας συνεχίζονται για περισσότερες από λίγες ημέρες μετά τη λήψη θεραπείας, επικοινωνήστε ξανά με τον γιατρό σας.


Γιατί αυξήθηκαν συνολικά τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ)


Οι συντάκτες της έκθεσης προβαίνουν σε δύο βασικές υποθέσεις σχετικά με το γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ΣΜΝ. 

  • Πλέον, γίνονται περισσότερες εξετάσεις για ΣΜΝ σε ορισμένους πληθυσμούς και αυτό είναι πιθανό να ευθύνεται για ένα μέρος της αύξησης, μιας και υπάρχει μεγαλύτερη καταγραφή. 
  • Άλλες πιθανές εξηγήσεις που χρήζουν περαιτέρω μελέτης, περιλαμβάνουν αλλαγές στις σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η λιγότερη συχνή χρήση προφυλακτικού και ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων. 


Διαβάστε επίσης: Καρκίνος λάρυγγα και στοματοφάρυγγα: Η σεξουαλική πράξη που τον πυροδοτεί


Πως να αποφύγετε να κολλήσετε ΣΜΝ


Το ECDC τονίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών ΣΜΝ. 

  • Η χρήση προφυλακτικού για το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη. 
  • Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία για τη σεξουαλική υγεία με τους συντρόφους μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ.


Διαβάστε επίσης: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: 4 συστάσεις από τον ΕΟΔΥ για την προστασία μας


Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ΣΜΝ, όπως πόνο κατά την ούρηση, εκκρίσεις από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό ή πόνο στο κάτω μέρος του στομάχου, συνιστάται έντονα να κάνουν εξετάσεις. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλκος ή εξάνθημα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, το στόμα ή τον πρωκτό. 


Καθώς είναι δυνατόν να πάσχετε από ΣΜΝ και να μην έχετε κανένα σύμπτωμα, τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ενθαρρύνονται να υποβάλλονται σε εξετάσεις για ΣΜΝ, ιδίως όσοι έχουν νέους, περιστασιακούς ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. 


Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης και πιθανών επιπλοκών. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από ΣΜΝ, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.


Αν θέλετε να εξεταστείτε ή να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη Γονόρροια και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορείτε
  να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.


*Πηγή: ECDC

**Photo credit: Freepik

Share by: