Ατοπική Δερματίτιδα: 5 τρόποι που καταπραΰνουν τη φαγούρα

Dr. Κανελλέας Αντώνιος • 27 Μαρτίου 2025

Ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, θα μειώσετε τις εξάρσεις και θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. 

Η Ατοπική Δερματίτιδα (ή Ατοπικό Έκζεμα) είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, συνήθως όμως ξεκινά από τη νεογνική/βρεφική ηλικία. 

Ο όρος «ατοπία» περιγράφει μια ομάδα παθήσεων που περιλαμβάνει το αλλεργικό άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα και κάποιες τροφικές αλλεργίες. Οι καταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μια αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι σε εξωτερικά ερεθίσματα. 

Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική: 
  • Διαταραχή του φραγμού του δέρματος, 
  • Γενετική προδιάθεση (κληρονομικό ιστορικό) και 
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Διαβάστε περισσότερα: Ατοπική Δερματίτιδα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ατοπικής Δερματίτιδας;

Η Ατοπική Δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδες εξάνθημα με έντονη ξηρότητα, κνησμό και εκδορές. Ο κνησμός με τη σειρά του τραυματίζει το δέρμα, επιδεινώνοντας την ξηρότητα, εγκαθιστώντας ένα φαύλο κύκλο κνησμού-ξεσμού. Στην οξεία φάση μπορεί να υπάρχουν ακόμη και φυσαλίδες. 

Στα βρέφη το εξάνθημα εντοπίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στα άκρα, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες εντοπίζεται περιοφθαλμικά, στο λαιμό, στο εσωτερικό των αγκώνων και των γονάτων και στα χέρια. Ο κνησμός μπορεί να είναι τόσο έντονος που να διαταράσσει τον νυχτερινό ύπνο. 


Γιατί δεν πρέπει να ξύνεστε, όταν έχετε φαγούρα

Ενώ το ξύσιμο μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τη φαγούρα, θα διατηρήσει μόνο το έκζεμα, καθώς το ξύσιμο του δέρματος καταστρέφει περαιτέρω τον προστατευτικό φραγμό του. Το αποτέλεσμα είναι ένας άκρως απογοητευτικός κύκλος φαγούρας-ξυσίματος. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ατοπικής δερματίτιδας ή του εκζέματος, είναι επομένως σημαντικό να καταπραΰνετε αυτή τη φαγούρα.


Πέντε τρόποι που καταπραΰνουν τη φαγούρα της Ατοπικής Δερματίτιδας

Ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, θα μειώσετε τις εξάρσεις και θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. 
  1. Καθαρίστε απαλά το επιρρεπές στην ατοπία δέρμα: Προτιμήστε το χλιαρό ντους αντί του μπάνιου και περιορίστε το στα 10 λεπτά το πολύ. Αποφύγετε τα αφρώδη προϊόντα που μπορεί να είναι σκληρά για το δέρμα και προτιμήστε καθαριστικά χωρίς σαπούνι, όπως τα Syndets, που καθαρίζουν το δέρμα χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς. Επίσης, όσον αφορά τα παιδιά, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν κατάλληλα για το πιο ευαίσθητο δέρμα μετά την ηλικία των 3 ετών. Μετά από κάθε ντους, εφαρμόστε μία ενυδατική κρέμα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το ατοπικό προνεφρικό δέρμα.
  2. Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τα ακάρεα της οικιακής σκόνης: Το ατοπικό έκζεμα σχετίζεται με πολύ ξηρό δέρμα που στερείται των λιπιδίων που προστατεύουν το φυσιολογικό δέρμα από ορισμένα εξωτερικά αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Σκουπίστε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και αερίστε καθημερινά τα δωμάτια, ιδίως τα υπνοδωμάτια. Εάν είναι απαραίτητο, αγοράστε προστατευτικά στρώματος και μαξιλάρια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την πρόληψη των ακάρεων της σκόνης.
  3. Εξασφαλίστε τις ιδανικές συνθήκες για καλό ύπνο: Το επιρρεπές στην ατοπία δέρμα χαρακτηρίζεται από μια ξηρή κατάσταση του δέρματος που προκαλεί κνησμό, ο οποίος μπορεί να ενοχλήσει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τους γονείς. Για να έχετε μία καλύτερη ρουτίνα ύπνου, διατηρήστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου μεταξύ 18 και 20 βαθμών: Αυτό θα αποτρέψει την υπερβολική ξηρότητα της ατμόσφαιρας. Εάν είναι απαραίτητο, αγοράστε αφυγραντήρες αέρα. Και, φυσικά, φροντίστε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα το βράδυ.
  4. Προτιμήστε ρούχα φτιαγμένα από βαμβάκι: Όταν έχετε ξηρό δέρμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική εφίδρωση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό. Το μαλλί και τα συνθετικά υφάσματα πρέπει να αποφεύγονται. Αντ' αυτού επιλέξτε το βαμβάκι που αναπνέει και είναι πιο απαλό στο δέρμα. 
  5. Κάντε ντους αμέσως μετά την άσκηση: Μπορείτε να αθλείστε κανονικά, αρκεί να μην αφήνετε τον ιδρώτα στο δέρμα για παρατεταμένες περιόδους, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Η καλύτερη λύση είναι να φοράτε φαρδιά ρούχα που βοηθούν το δέρμα να αναπνέει καλύτερα και δεν συγκρατούν τον ιδρώτα. Μετά την άσκηση, κάντε αμέσως ντους χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης.
Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική και πάντα πρέπει να ακολουθείτε τη θεραπεία σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.


Πώς θεραπεύεται η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η θεραπεία της Ατοπικής Δερματίτιδας περιλαμβάνει:
  • Τοπικά σκευάσματα (κρέμες, αλοιφές) 
  • Φωτοθεραπεία
  • Φάρμακα από το στόμα (π.χ. Κυκλοσπορίνη)
  • Νεότερα φάρμακα (ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες, από του στόματος αναστολείς JAK)

Ο Dr. Κανελλέας Αντώνιος έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών με Ατοπική Δερματίτιδα, τόσο παίδων, όσο και ενηλίκων. Έχει συμμετάσχει σε πολλές κλινικές μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία πάνω στη Θεραπευτική της Ατοπικής Δερματίτιδας. 

Επικοινωνήστε με το Ιατρείο μας για να κλείσετε ραντεβού, κατά το οποίο, μετά από αντικειμενική αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου και της ψυχολογικής της επίπτωσης στην προσωπική/κοινωνική σας ζωή, θα σας προτείνουμε εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βασισμένο στις δικές σας ξεχωριστές ανάγκες ή τις ανάγκες του παιδιού σας.

**Photo credit: Freepik
Share by: