Είσφρυση τριχών: Τι είναι και πώς μπορεί να προληφθεί;

Dr. Κανελλέας Αντώνιος • 31 Οκτωβρίου 2024

Διαβάστε τι προκαλεί την είσφρυση τριχών και πως μπορείτε να την αποφύγετε.

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για πολλούς και πολλές από εσάς. Το φρεσκοξυρισμένο ή αποτριχωμένο δέρμα σας φαίνεται λείο και άτριχο, μέχρι να εμφανιστούν εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια κάποιες μέρες αργότερα.

Μικρά οζίδια που οφείλονται στην είσφρυση τριχών μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά συνήθως εμφανίζονται σε σημεία που αφαιρούμε τις τρίχες, όπως στην περιοχή των γενειάδων, του εφηβαίου, των ποδιών και της μασχάλης.

Συνήθως μοιάζουν με εξογκώματα κόκκινου ή σαρκώδους χρώματος, μερικές φορές με τρίχες ή πύον στο εσωτερικό τους.

Μπορεί να είναι ένα επίμονο πρόβλημα για αρκετούς, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψή τους.

Τι προκαλεί την είσφρυση τριχών;

Οι τρίχες αναπτύσσονται από ένα θύλακα βαθιά μέσα στο δέρμα.

Το ξύρισμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ενσφηνωμένες τρίχες, επειδή τείνει να σπάει την τρίχα ακριβώς κάτω από το δέρμα, γεγονός που μπορεί να σπρώξει την τρίχα μέσα στα στρώματα του δέρματος και να παρεμποδίσει την πορεία ανάπτυξής της.

Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και από την αποτρίχωση με κερί, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος της τρίχας σας.

Μόλις η τρίχα αρχίσει να αναγεννάται, μπορεί να καμπυλώσει προς τα μέσα και να εισχωρήσει στο δέρμα, ή μπορεί να αναδυθεί και στη συνέχεια να καμπυλώσει ξανά προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και εξογκώματα που μπορεί να είναι φαγούρα ή επώδυνα.

Τα άτομα με σγουρά ή βοστρυχωτά μαλλιά επηρεάζονται περισσότερο. Τα εξογκώματα είναι επίσης πιο συχνά, αν ξυρίζεστε ή κάνετε αποτρίχωση τακτικά πριν οι τρίχες αναπτυχθούν πλήρως.


Πώς αντιμετωπίζεται η είσφρυση τριχών;

Αποφύγετε να πιέσετε τα εξογκώματα ή να προσπαθήσετε να βγάλετε τις παγιδευμένες τρίχες, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής, ουλής ή μόλυνσης. 

Οι περισσότερες περιπτώσεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, οπότε είναι συνήθως καλύτερο να αφήνετε τις ενσφηνωμένες τρίχες να εξαφανιστούν μόνες τους.

Εάν όμως τα εξογκώματα είναι επώδυνα ή σας φαγουρίζουν, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε μια ζεστή κομπρέσα ή μια τοπική κρέμα κορτιζόνης για μερικές ημέρες μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Μπορείτε επίσης χρησιμοποιήσετε υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το οποίο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, ή χημικά απολεπιστικά, όπως καθαριστικά ή ορούς με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, για να βοηθήσετε στο άνοιγμα των πόρων και να αφήσετε τις τρίχες να ξεπροβάλλουν με φυσικό τρόπο.

Αποφύγετε να τρίβετε τα εξογκώματα των ενσφηνωμένων τριχών γιατί μπορεί να επιδεινώσετε την κατάστασή τους και να ερεθίσετε επιπλέον το δέρμα.

Πώς μπορώ να αποφύγω την είσφρυση τριχών;

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε πραγματικά τη δημιουργία ενσφηνωμένων τριχών είναι να σταματήσετε το ξύρισμα, την αποτρίχωση ή το ξερίζωμά τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό.

Κάποιοι τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισής τους είναι οι εξής:
  • Αν είναι εφικτό, αφήστε τις τρίχες σας να αναπτυχθούν για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και περιμένετε να επουλωθούν τυχόν υπάρχουσες ενσφηνωμένες τρίχες πριν ξυριστείτε ή χρησιμοποιήσετε άλλη μέθοδο αφαίρεσης τριχών.
  • Καθαρίζετε το δέρμα σας πριν από την αποτρίχωση και χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά εργαλεία, όπως ξυραφάκια ή τσιμπιδάκια, για να αποφύγετε την εισαγωγή μικροβίων στο δέρμα. Πλένετε τα εργαλεία σας με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τις περισσευούμενες τρίχες μετά από κάθε χρήση και απολυμαίνετε τακτικά τις τσιμπίδες με οινόπνευμα. Η συχνή αντικατάσταση των λεπίδων του ξυραφιού σας είναι εξίσου βοηθητική.
  • Όταν ξυρίζεστε, αποφύγετε τα ξυραφάκια με πολλές λεπίδες, τα οποία κόβουν τις τρίχες πολύ κοντά στο δέρμα, ή επιλέξτε ένα ηλεκτρικό ξυραφάκι που σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τις λεπίδες για να αποφύγετε το πολύ κοντό ξύρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε κρέμα ξυρίσματος για να μειώσετε την τριβή και ξυρίστε με κατά μήκος και όχι ενάντια στη φορά έκφυσης των τριχών. Ξεπλύνετε το ξυραφάκι σας μετά από κάθε πέρασμα και αποφύγετε να τραβάτε το δέρμα τεντωμένο όταν ξυρίζεστε, ξεριζώνετε τις τρίχες ή κάνετε αποτρίχωση.
  • Μια με δυο ώρες μετά την αποτρίχωση, εφαρμόστε έναν ορό ή μια ενυδατική κρέμα που περιέχει σαλικυλικό, γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ για να βοηθήσει στην καταπράυνση και την απολέπιση του δέρματος και ενδεχομένως να αποτρέψει την ανάπτυξη ενσφηνωμένων τριχών.
Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια από έναν ειδικό;

Εάν τα εξογκώματα της τρίχας σας γίνουν πιο κόκκινα ή επώδυνα, ή εάν είναι ζεστά στην αφή ή αναπτύσσουν επιπλέον πύον, αυτό μπορεί να σημαίνει μόλυνση. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει τα εξογκώματα με ένα τοπικό στεροειδές ή αντιβιοτικό.

Επισκεφθείτε έναν Δερματολόγο, εάν η ρουτίνα αποτρίχωσης του προσώπου ή του σώματός σας προκαλεί τακτικά πρησμένες τρίχες που είναι ενοχλητικές. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως ρετινοειδή ή τοπικά στεροειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενσφηνωμένων τριχών στο μέλλον.


Ο Δερματολόγος μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους αποτρίχωσης, όπως αποτριχωτικές κρέμες, οι οποίες διαλύουν την τρίχα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν εξογκώματα. 

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την αποτρίχωση με λέιζερ ή την ηλεκτρόλυση, οι οποίες είναι πιο μόνιμες λύσεις. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις μεθόδους, παρότι οι τρίχες συνήθως επανέρχονται πιο λεπτές, δεν είναι απίθανο να προκληθούν ξανά ενσφηνωμένες τρίχες.

**Photo by Dan Dennis on Unsplash

Share by: