Σύφιλη: Αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ECDC

Dr. Κανελλέας Αντώνιος • 27 Φεβρουαρίου 2025

Συνεχίζεται η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), και στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Αύξηση κρουσμάτων σύφιλης καταγράφηκε το 2023 στην Ελλάδα (911 από 834 κρούσματα το 2022), ενώ το ίδιο συμβαίνει σε παθήσεις, όπως η γονόρροια (457 από 360) και τα χλαμύδια (96 από 59).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Φεβρουαρίου 2025 το ECDC αναφέρει:
  • Το 2023 αναφέρθηκαν 41.051 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύφιλης σε 29 χώρες της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2022 και διπλασιασμό σε σύγκριση με το 2014. 
  • Η σύφιλη είναι πιο συχνή στους άνδρες, με επτά άνδρες να διαγιγνώσκονται για κάθε μία γυναίκα. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών.
  • Σε σύγκριση με το 2022, τα ποσοστά σύφιλης αυξήθηκαν μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιακών ομάδων. Η μη θεραπευμένη σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές στην καρδιά και το νευρικό σύστημα και εάν μια έγκυος γυναίκα έχει μη θεραπευμένη σύφιλη, το μωρό μπορεί να υποστεί σοβαρές επιπλοκές.  

Τι είναι η σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, το Treponema pallidum. Εκδηλώνεται και στα δύο φύλα με έλκος (πληγή) των γεννητικών οργάνων ή του στόματος. Το έλκος είναι συνήθως ανώδυνο και κλείνει μόνο του μετά από λίγες εβδομάδες. Συνυπάρχει διόγκωση λεμφαδένων. Ακολουθεί εξάνθημα κορμού, παλαμών, πελμάτων που εύκολα συγχέεται με άλλα δερματικά νοσήματα. Αν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία, μετά από πολλά έτη μπορεί να προσβάλει την καρδιά, τους οφθαλμούς και το νευρικό σύστημα αφήνοντας μόνιμες βλάβες.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα και τι θεραπεία εδώ: Σύφιλη

Πώς μπορεί να κολλήσω σύφιλη;

Η Σύφιλη μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο κατά την σεξουαλική επαφή ή από απευθείας σωματική επαφή με κάποιον που έχει έλκη ή εξανθήματα Σύφιλης. Είναι επίσης πολύ πιθανό για μια έγκυο γυναίκα να μεταδώσει την ασθένεια στο κύημα και έπειτα στο νεογνό. Αυτό είναι γνωστό ως «συγγενής σύφιλη».

Η καταγραφή των κρουσμάτων σύφιλης για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία, τα κρούσματα σύφιλης στη χώρα μας έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
  • 443 το 2019
  • 401 το 2020
  • 654 το 2021
  • 864 το 2022
  • 911 το 2023

Φύλο


Η συνολική αναλογία ανδρών προς γυναίκες το 2023 ήταν 7,4:1, με ποσοστά 17,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στους άνδρες (35.962 κρούσματα) και 2,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις γυναίκες (4.841 κρούσματα). Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο, με αναλογία πάνω από 10:1 για τους άνδρες.


Διαβ΄άστε επίσης: Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό για συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους;

Ηλικία


Το 2023, το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων καταγράφηκε σε δύο ομάδες πληθυσμού: στους νέους 25-34 ετών και στους 45 ετών και άνω. Αυτές οι δύο ηλικιακές ομάδες αντιπροσώπευαν το 30% και το 32% του συνόλου των κρουσμάτων αντίστοιχα. Οι ενήλικες ηλικίας 35-44 ετών αντιπροσώπευαν το 26% των κρουσμάτων και οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών αντιπροσώπευαν το 12% όλων των αναφερόμενων κρουσμάτων. 


Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των ανδρών από ό,τι των γυναικών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες:

  • Τα ποσοστά μεταξύ των ανδρών ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών (43,1 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμό), ακολουθούμενα από τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών (35,5 ανά 100 000) και τα άτομα ηλικίας 20-24 ετών (26,9 ανά 100 000 πληθυσμό). 
  • Οι γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών είχαν το υψηλότερο ηλικιακό ποσοστό (7,5 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμό), ακολουθούμενες από τις γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών, με 6,2 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμό και τις γυναίκες ηλικίας 35-44 ετών (4,2 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμό).


Διαβάστε επίσης: Έξαρση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στους άνω των 50

Πώς γίνεται η εξέταση για σύφιλη;


Αυτή γίνεται με εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από 1-2 μέρες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης υλικού από το έλκος και αναζήτησης του παθογόνου μικροβίου. Επειδή η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πρέπει να εξεταστεί και να ενημερωθεί και ο/η σύντροφός σας.


Πώς θεραπεύεται η σύφιλη;


Η Σύφιλη θεραπεύεται με αντιβιοτικά (είτε ενέσιμα είτε από το στόμα), αρκεί όμως να έχει γίνει σωστή διάγνωση του σταδίου της. Για το λόγο αυτό, κάθε πληγή στα γεννητικά όργανα πρέπει να ελέγχεται κλινικά και να διενεργείται ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος (αιματολογική εξέταση). 


Να σημειωθεί ότι θεραπεία χρειάζονται τόσο οι νυν όσο και οι πρόσφατοι σύντροφοι, ενώ ειδική προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση γυναίκας με Σύφιλη που κυοφορεί, καθώς η Σύφιλη μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στο έμβρυο με καταστροφικές επιπτώσεις. 


Διαβάστε επίσης: Έλαβε έγκριση από τον FDA το πρώτο αυτοδιαγνωστικό τεστ για σύφιλη


Γιατί αυξήθηκαν συνολικά τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ)


Οι συντάκτες της έκθεσης προβαίνουν σε δύο βασικές υποθέσεις σχετικά με το γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ΣΜΝ. 

  • Πλέον, γίνονται περισσότερες εξετάσεις για ΣΜΝ σε ορισμένους πληθυσμούς και αυτό είναι πιθανό να ευθύνεται για ένα μέρος της αύξησης, μιας και υπάρχει μεγαλύτερη καταγραφή. 
  • Άλλες πιθανές εξηγήσεις που χρήζουν περαιτέρω μελέτης, περιλαμβάνουν αλλαγές στις σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η λιγότερη συχνή χρήση προφυλακτικού και ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων. 


Διαβάστε επίσης: Καρκίνος λάρυγγα και στοματοφάρυγγα: Η σεξουαλική πράξη που τον πυροδοτεί


Πως να αποφύγετε να κολλήσετε ΣΜΝ


Το ECDC τονίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών ΣΜΝ. 

  • Η χρήση προφυλακτικού για το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη. 
  • Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία για τη σεξουαλική υγεία με τους συντρόφους μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ.


Διαβάστε επίσης: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: 4 συστάσεις από τον ΕΟΔΥ για την προστασία μας


Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ΣΜΝ, όπως πόνο κατά την ούρηση, εκκρίσεις από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό ή πόνο στο κάτω μέρος του στομάχου, συνιστάται έντονα να κάνουν εξετάσεις. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλκος ή εξάνθημα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, το στόμα ή τον πρωκτό. 


Καθώς είναι δυνατόν να πάσχετε από ΣΜΝ και να μην έχετε κανένα σύμπτωμα, τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ενθαρρύνονται να υποβάλλονται σε εξετάσεις για ΣΜΝ, ιδίως όσοι έχουν νέους, περιστασιακούς ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. 


Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης και πιθανών επιπλοκών. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από ΣΜΝ, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.


Αν θέλετε να εξεταστείτε ή να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες για την
  Σύφιλη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορείτε  να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.


*Πηγή: ECDC

**Photo credit: Freepik

Share by: