Από ό,τι φαίνεται η μακροζωία συνδέεται άμεσα και με την καλή και υγιεινή ζωή, οπότε αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερες πιθανότητες για βαθιά γεράματα, θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να προσέχουμε περισσότερο και να ασκούμαστε. Αυτό έδειξε τουλάχιστον σχετική μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Μέχρι σήμερα οι οδηγίες που έφταναν στους Αμερικανούς πολίτες από επίσημα χείλη συνιστούσαν τουλάχιστον 150-300 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας σωματικής δραστηριότητας (MPA), 75-150 λεπτά εβδομαδιαίως έντονης σωματικής δραστηριότητας (VPA) ή «έναν ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο».
Τα άτομα που ασκούνταν σε αυτά τα επίπεδα στην έρευνα για λογαριασμό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είδαν αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ενώ ο διπλασιασμός της προτεινόμενης άσκησης έφερε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 116.221 ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν οι ίδιοι τη σωματική τους δραστηριότητα στον ελεύθερο τους χρόνο. Όπως σημειώνει το Forbes στην ανάλυσή του, οι άνθρωποι που πληρούσαν τις οδηγίες του 2018 είδαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά περίπου 20-21%, ενώ όσοι γυμνάζονταν έντονα για 75 λεπτά είχαν 19% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Αν διπλασιάσει, τριπλασιάσει ή τετραπλασιάσει κανείς την ποσότητα άσκησης πάνω από αυτά τα ελάχιστα όρια, οι αριθμοί αυτοί βελτιώνονται σε 26-31% και 21-23%, αντίστοιχα. Μπορεί τα παραπάνω να μην ηχούν ως αξιοσημείωτη διαφορά, αλλά εδώ μιλάμε κυριολεκτικά για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.
Η παραπάνω άσκηση δεν κάνει κακό
Αν πάλι μετά από αυτά τα νέα στοιχεία επιθυμείς να εξαπλασιάσεις την προπόνησή σου -πχ τρέχοντας έναν μαραθώνιο- τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η υπέρβαση του τετραπλάσιου της συνιστώμενης σωματικής δραστηριότητας δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας.
**Photo by Dmitriy Frantsev on Unsplash