Είναι υγιές να τρώμε ένα γεύμα την ημέρα;

Dr. Κανελλέας Αντώνιος • 30 Ιανουαρίου 2025

Επιστήμονες αναλύουν τον τρόπο που λειτουργεί η OMAD και εάν μπορεί να επηρεάσει την υγεία όσων την ακολουθούν.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήριος στα 75 χρόνια του. Οι εμφανίσεις του διαρκούν συνήθως πάνω από τρεις ώρες. Και έχει προγραμματίσει συναυλίες μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Πώς βρίσκει ο ροκ σταρ την ενέργεια να αντεπεξέρχεται σε μια τόσο απαιτητική ρουτίνα;

«Τρώω λίγα φρούτα το πρωί και μετά δειπνώ το βράδυ», δήλωσε στους Times του Λονδίνου. «Αυτό με βοηθάει να διατηρούμαι αδύνατος και σε φόρμα».

Η κατανάλωση ενός γεύματος ημερησίως (γνωστή ως δίαιτα OMAD) αποτελεί μια πιο ακραία εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας. Η τυπική διαλειμματική νηστεία συνίσταται στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ., ή ακόμη και κάθε δεύτερη ημέρα. Ωστόσο, η δίαιτα OMAD περιορίζει περαιτέρω αυτό το διατροφικό παράθυρο σε μόλις μία ώρα την ημέρα, ώστε κάποιος να λαμβάνει όλες τις θερμίδες για την ημέρα σε μόνο ένα γεύμα.


Είναι σκόπιμο να υιοθετήσετε τη δίαιτα OMAD; «Η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα δεν είναι καλή ιδέα», αναφέρει η δρ Καρολάιν Απόβιαν, ειδική στην παχυσαρκία στο νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Μασαχουσέτη. Η δρ Απόβιαν είναι υπέρμαχος της διαλειμματικής νηστείας και τη συνιστά σε πολλούς ασθενείς της με παχυσαρκία. Ομως, για τους περισσότερους ανθρώπους η δίαιτα OMAD θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική, σημειώνει.

«Αν ζητήσω από τους ασθενείς μου να καταναλώνουν μόνο ένα γεύμα ημερησίως, θα νιώθουν πεινασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η δρ Απόβιαν. Αυτό θα τους οδηγούσε πιθανότατα σε υπερκατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια του δείπνου. Επίσης, η πρόσληψη όλων των ημερήσιων θερμίδων σε μόνο ένα γεύμα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα για τα άτομα με έντονη δραστηριότητα.


Η δρ Απόβιαν προτείνει να περιορίζετε την κατανάλωση τροφής μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου, μια πρακτική που εντάσσεται στη διαλειμματική νηστεία. Συνιστά την κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Στη συνέχεια συνιστά να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφής μετά τις 6 ή 7 μ.μ.

Οι επιστημονικές μελέτες για τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας συχνά παρουσιά-ζουν περιορισμούς. Συνήθως διεξάγονται σε μικρά δείγματα πληθυσμού και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, και τα αποτελέσματά τους είναι συχνά αντιφατικά.

Σε μια μελέτη για τη δίαιτα OMAD οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 11 σωματικά δραστήριοι ενήλικοι με φυσιολογικό βάρος, οι οποίοι κατανάλωναν μόνο ένα γεύμα το βράδυ για 11 ημέρες, έχασαν ελαφρώς περισσότερο βάρος και έκαψαν λίγο περισσότερο λίπος από ό,τι όταν κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων σε τρία γεύματα την ημέρα.


Αλλες μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας οδηγεί συχνά σε συνολική μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Η απώλεια βάρους φαίνεται να οφείλεται κυρίως σε αυτή τη συνολική μείωση θερμίδων και όχι στην ώρα κατανάλωσης των γευμάτων.


Μια έρευνα που διεξήγαγε ο Μαρκ Π. Μάτσον, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ, έδειξε ότι η εναλλαγή μεταξύ φαγητού και νηστείας μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικές διεργασίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, να μειώσουν τη φλεγμονή και να καταστήσουν τα κύτταρα ικανότερα να αντιμετωπίσουν διάφορες μορφές στρες.


Παρ’ όλα αυτά η Αλις Χ. Λιχτενστάιν, ανώτερη επιστήμονας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Μασαχουσέτη, επισημαίνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν ασαφή και δεν υπάρχει μια ενιαία διατροφική προσέγγιση που να εφαρμόζεται σε όλους. «Κάθε άτομο ακολουθεί το δικό του, μοναδικό πρόγραμμα», σημειώνει.

*Πηγή: kathimerini.gr
**Photo by Tina Dawson on Unsplash
Share by: